0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Het verschil tussen instantkoffie, freshbrew koffie en bonen koffie.

  • Geplaatst op
  • Door Maaike
Het verschil tussen instantkoffie, freshbrew koffie en bonen koffie.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de verschillende koffie soorten die in koffie machines gaan? Instant vriesdroogkoffie, freshbrew koffie, liquid koffie en bonen koffie.

Inmiddels weten de meeste mensen wel dat er verschillende soorten koffie bestaan. Zo bestaat er instantkoffie, freshbrew koffie, bonenkoffie en zogenaamde liquid koffie. Iedere koffiesoort heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Vooral in het land van de koffie automaten is de koffie soort keuze van belang, want bij het uitzoeken van een koffie machine komt al gauw de vraag naar voren; welke koffie soort gaan we gebruiken? Om deze keuze een stukje makkelijker te maken, volgt hieronder een overzicht met een korte uitleg per koffiesoort en de voor- en nadelen van deze koffie variant. 

 

Instant vriesdroog koffie

Instant koffie, alsook vriesdroog koffie genoemd, heeft een wat slechter imago, maar dit is geheel onterecht. Inmiddels is ook de instant koffie niet meer zoals het ooit was, en zit er best een groot verschil tussen de potten instant koffie die vroeger veel op tafel stonden en de instant koffie die in koffie machines gebruikt wordt. 

 

Instant koffie is in feite erg sterk gezette verse koffie, vervolgens wordt deze koffie ingedroogd tot er een koffie extract over blijft. Dit koffie extract wordt ingevroren zodat er koffie extract ijs ontstaat. Vervolgens wordt dit ijs vermalen tot kleine stukjes ijs en wordt dit gevriesdroogd. Doordat het ijs condenseert blijft enkel het extract over in de vorm van hele kleine korrels. 

 

Een instant koffie machine maakt koffie met deze instant vriesdroog koffie korrels. De machine neemt een portie koffie en mengt deze in de mengkom van de machine met heet water. Vervolgens wordt de koffie in een koffiebeker of kan gezet en is de koffie al klaar. Een instant koffiemachine is dus ook de snelste manier om koffie te maken, en voorkomt lange wachtrijen bij het koffie apparaat. Vooral op plekken met hoge capaciteit en piekbelasting is een instant koffie machine dus een perfecte keuze. Bovendien is instant koffie ook de goedkoopste manier van koffie drinken uit een koffie automaat. De kosten per kopje zijn lager dan bij de andere koffiesoorten. Ook het onderhoudt van de koffiemachine is laag, aangezien er geen koffie drap overblijft en er dus geen afval overblijft van het zetproces. Wel is de smaak iets minder dan bij de andere koffiesoorten, maar toch is deze nog aangenaam en wegen voor veel bedrijven de voordelen in dit geval op tegen dit nadeel van instant vriesdroog koffie.

 

Bekijk hier onze gereviseerde instant koffiemachines 


Bekijk hier onze Instant vriesdroog koffie 

 

Freshbrew Koffie 

 

Freshbrew koffie, letterlijk vertaald; vers gebrouwen koffie. Eigenlijk zegt de naam al heel erg veel, dit is koffie waarbij de freshbrew koffie machine het bakje koffie vers zet. Deze koffie soort lijkt nog het meest op de filterkoffie die we vroeger veel gebruikte. Maar het is niet exact hetzelfde, zo kun je filterkoffie niet in een freshbrew koffiemachine gebruiken. Freshbrew koffie is namelijk grover dan supermarkt filterkoffie. Het is dus niet hetzelfde. 

 

Freshbrew koffie wordt vers gebrouwen van koffiebonen. Deze koffiebonen worden eerst gebrand, vervolgens worden de bonen even met rust gelaten zodat ze afkoelen en de 'gassen' vervliegen. Hierna worden de bonen vermalen tot een grove maling. Vervolgens wordt de freshbrew koffie snel verpakt, zodat de aroma's gevangen blijven in de freshbrew koffie. 

 

Een freshbrew koffie machine werkt vrij vlot, maar trager dan een instant koffiemachine. Bij het maken van een bakje koffie, pakt de machine een portie freshbrew koffie en brengt dit in contact met heet water. Gemiddeld blijft dit zo'n 10/15 seconden staan waarbij de aroma's zich mengen met het hete water om vervolgens onder druk door het filter te worden geperst in de brewer. Op het filter blijft koffie drap achter, welke de machine meestal in een afvalbak achterlaat in de machine. Deze moet dus regelmatig geleegd worden, er is dus iets meer onderhoudt dan bij een instant machine. Daar tegenover staat echter de goede smaak van deze vers gezette freshbrew koffie

 

Bekijk hier onze gereviseerde freshbrew koffiemachines 

 

Bekijk hier onze Freshbrew koffie 

 

 

Bonen koffie 

 

Koffie wordt altijd gemaakt met koffiebonen, dat weet iedereen wel. Je hebt dus ook speciale bonen koffie machine, welke met verse bonen verse koffie maken. Er bestaan verschillende soorten koffiebonen, deze worden op verschillende manieren gebrand en daardoor krijg je verschillende smaak aroma's. Onze koffiebonen zijn mild van smaak en daardoor toegankelijk voor de meeste koffiedrinkers. 

 

In de bonen koffiemachine kun je de verse koffiebonen rechtstreeks in het canister deponeren. Het is aan te raden om de koffiebonen niet weken lang in de machine te laten zitten, indien je met een klein clubje gebruik maakt van de machine, dan kun je beter minder bonen in de machine doen. Koffiebonen zijn namelijk vacuüm verpakt en zodra de verpakking open is en de bonen in het canister zitten, vervliegt langzaam de aroma en dus de smaak. De bonen drogen in namelijk en daarbij verliezen ze smaak. 

 

Een koffiebonen automaat maalt de bonen per kopje koffie. Zodra de keuze voor een kopje koffie is gemaakt, pakt de machine een hoeveelheid bonen en haalt deze door een maler heen. Het is belangrijk om deze maler goed schoon te houden, zodat hij goed blijft malen. Daarna wordt de gemalen koffie in contact gebracht met heet water zodat de aroma's zich kunnen mengen met het water. Vervolgens gaat dit onder hoge druk door een filter heen en komt de verse koffie in het kopje terecht en gaat de koffie drap naar een afvalbak. 

 

Verse bonenkoffie heeft als grote voordeel dat het vers is en de meest optimale smaak beleving heeft. Daarin tegen zijn koffiebonen de duurste keuze voor koffie soorten in automaten, en duurt het maken van een kopje koffie langer dan bij freshbrew en instant koffie, omdat de bonen dus ook nog gemalen worden. Het onderhoudt is ook wat meer dan bij de andere koffiemachines, de afvalbak moet regelmatig geleegd worden en de maler en filter moeten ook regelmatig gereinigd worden. Voor locaties waar snelheid van belang is en er geen lange rijen voor de koffiezet apparaat mogen ontstaan is een bonenmachine dus niet de meest handige keuze, maar als je een klant een perfecte kop koffie wilt aanbieden en er geen haast geboden is, dan is het uiteraard wel een heerlijke bak verse koffie. 

 

Bekijk hier onze gereviseerde bonen koffie automaten. 

 

Bekijk hier onze verse koffiebonen.